Sigvard Bernadotte: förnyaren

 

Det är snart nio år sedan Sigvard Bernadotte gick bort. Hans design är aktuell än idag och Sveriges designer vill uppmärksamma denne hedersmedlem.

Sigvard Bernadotte efterlämnade många oförglömliga föremål. Margrethe-skålen finns i många hem och tycks aldrig förlora i popularitet. Hans formgivning blev vida känd och mycket att det han skapade tillverkas fortfarande.

Alla vackra föremål till trots, Sigvard Bernadottes främsta gärning låg i något mer beständigt än formen. Skönhet i formgivningen utan att tumma på användbarheten var Bernadottes motto - en del hävdar till och med att funktionen alltid stod i det första rummet.

Starkt influerad av Gunnar Asplund blev funktionalismen en central tanke i Bernadottes formgivningsprocess på 1930-talet. Senare, i samarbetet med arkitekten Acton Bjørn i det gemensamma Acton Bjorn & Sigvard Bernadotte Industrial Design Consultancy vända han upp och ner på många designkoncept. Funktionalismen var inte bara en typ av formgivning, utan snarare  en metod att närma sig en utformningen av en konstruktion. Den tanken tog Bernadotte med sig in i sitt företagande.

Med inspiration från amerikanska designbyråer formgav Sigvard Bernadotte och hans bolag åt flera olika varumärken.  Idag är konsulter i designsammanhang vardagsmat. När Acton Bjørn och Sigvard Bernadotte lanserade konceptet i Sverige undrade många vilken roll de skulle spela - alla hade ju redan egna formgivare. Resten hör till nordisk designhistoria. SAS, Volvo Penta, Georg Jensen och Bang & Olufsen stod på kundlistan och Sigvard Bernadotte fortsatte som konsult fram till sin död.

Åtta år efter Sigvard Bernadottes bortgång är fokus på funktion i design fortfarande stark. Dagens funktion stavas hållbarhet. Hur ser det ut om några år? Vad är funktion då? Idag har Sigvard Bernadotte till och med en Facebook-sida. Diskutera gärna där! När du är där kan du passa på att bli medlem i Sveriges designers sida på Facebook